måndag 14 december 2020

Violinisten i hovkapellet som helst ville vara riksspelman...

Berit och Lasse Widén
Foto: Monica Antonsson
De flesta känner Berit och Lasse Widén som det glada och trevliga och absolut självklara paret i Vallentunavimlet.  

Yrkesmässigt känner de flesta av oss Lasse som konsertmästare och violinist i Kungliga Hovkapellet. Och Berit kanske som dagisfröken.

Han har lika ofta spelat i frack på Kungliga operan som i 1700-talsmundering på Drottningholmsteatern. Han har spelat med alla de stora dirigenterna i de allra bästa konstellationerna och på alla de stora estraderna. 

För Lasse har det aldrig spelat någon roll om han spelat för kungligheter, presidenter och världskändisar eller alldeles vanligt folk från Vallentuna. Han är proffs helt enkelt. Han gör och har alltid gjort sitt jobb med kraft och precision.  

Berit och Lasse Widén på revy
Foto: Monica Antonsson
Det är ingen överdrift att påstå att Lasse har ackompanjerat de flesta stora sångare av betydelse - från Birgit Nilsson och Kjerstin Dellert till vänner och bekanta i foajén till Konsum i Vallentuna. 

Under många år sågs han ofta i TV och gjorde program som Notknäckarna till succé. En stor trave grammofonskivor talar också sitt tydliga språk. Innan elektroniken tog över medverkade riktiga musiker i de flesta grammofoninspelningar. Det berättar han också om i vårt Magiska Möte en solig höstdag 2020 som du kan lyssna på nedan.  

Det är den här sidan av Lars Widén - den mer klassiska - som vi Vallentunabor har fått njuta av i flera decennier. Inte minst i de årliga midsommarkonserterna i Vallentuna kyrka. 
När dansen kring midsommarstången ute på kyrkängen tog slut gick vi alla in i kyrkan där Riksspelmannen Bällsta-Lasse Widén brukat ömsa skinn - från spelmanskläder till frack - och konsertera sommarens blommande fulländning med kantor Leif Johansson. 
Vackrare örongodis kan det liksom inte bli en midsommarafton.  
I år (2020) fick vi avnjuta konserten digitalt på grund av Coronan och Lasses vacklande hälsa. Kyrkan lät föreviga det hela så att alla kunde vara med. Det berättar han också om i vårt Magiska Möte.  


Den mest kända sidan av Lasse Widén är ändå Riksspelmannen. 
Trots att han tidigt hade tagit sig till den absoluta toppen som musiker, drömde han om att få bli accepterad som spelman inom folkmusiken.
Det var därför en stor dag när han efter flera försök lyckades med det. 
- Jag har försökt bli Riksspelman i nio år utan att lyckas och hade nästan givit upp, sa han i en intervju med mig i Norrtelje tidning 1983.  
Det resulterade i en löpsedel som ännu 37 år senare pryder sin plats på hallväggen hemma hos Berit och Lasse. 
I vårt samtal 2020 säger han att han försökte i fem år innan det gick vägen. Hur det var spelar faktiskt ingen roll. Han hoppade ju över några år också. 

Bällsta-Lasse som nybakad Riksspelman 1983. 
Foto: Stefan Källstigen, Lokaltidningen

Det där med att bli Riksspelman är minsann ingen enkel sak. 
- Titelkandidaterna får spela tre låtar vardera inför en mycket kritisk jury som graderar kunnandet efter vissa givna regler. Det gäller renhet, tradition, rytm, låtval och andra egenskaper. 
- Provspelningen är en procedur som får även de mest rutinerade spelmännen att skälva till inför stundens allvar, sa Lasse den gången. 
- Vid den senaste uttagningen lyckades bara 14 av de 99 deltagarna nå sitt mål. 

Måhända fanns det en viss misstänksamhet inom juryn mot stjärnviolinisten från Hovkapellet. Det är visserligen en fundering som helt saknar grund men ändå. Om juryn funderade över varför i all världen en virutos ville bli Riksspelman så vore det trots allt förståligt. 
- Jag längtade till folkmusiken, säger han idag. Jag behövde den för att rensa bort alla operatoner. Folkmusik är kul helt enkelt. Man kan skratta och le. Musik behöver inte alltid vara så allvarligt. 

Lasse kanske helt enkelt var för bra för spelmansjuryn eller för lite framsprungen ur knätofs och gammeltjo. Eller så misstänkte de att han kanske inte, som Tjorven sa, hade den rätta knycken.  
- Jag hade funderat på om jag skulle styra ut mig med snus, skägg och dialekt för att lyckas bättre, sa Lasse då. Men det gick ju bra ändå. 


Cirkatider
0.00.0     Vallentuna gånglåt
0.01.17   Välkomna! Om kvarnen som brann upp.
0.02.26  Lite problem med hälsan
0.03.01  Årets midsommarkonsert med kantor Leif Johansson (se ovan) 30 års jubileum.
0.10.00  Lasse spelar
0.11.00   Rötter och uppväxt. Skolkamrater som spelade i Skanskvarns Unga Stråkar.  
0.15.40   Dubbelbröllop och fortsatt skolorkester. Berit damfrisör och mamma. 
0.17.35   Musik med rötterna. Farbror Filip Widén. Pappa Sven hämtade en fiol från vinden.
0.20.20  Pedagogexamen på Borgarskolan. Kungliga Operan och Hovkapellet 1960/1961.
0.25.35   Fast tjänst i första men mådde bättre i andra fiolstämman. Konsertmästare.
0.30.00  Kjerstin Dellert, Birgit Nilsson och Elisabeth Söderström. Mycket bus på en teater.
0.35.00  Notknäckarna   
0.36.00  Pension. Feber sista åren. Trappade av.
0.38.20  Hundratals grammofonskivor och fem Nobelfester. Ulf Lundell,
0.40.00  Björn Skifs. Harry Belafonte, Charlotte Perrelli, Lotta Engberg, Tore Skogman mfl
0.42.20  Dubbelbröllop. Sommarställe vid Milles väg bak Vallbostrand 1939-2000.
0.43.20  Ute på sjön jämt och fiska. Oppgården i Kragsta. Köpte tomt av Sten & Trä.
0.45.55   Lasses morfar här först. Trädgårdsmästeriet intill. Strid sålde infarten. Byggde 62/63.  
0.52.10   Somrarna vid Vallentunasjön. Sigge Rahmqvist. Busgrabbar bland koblajorna.
0.55.20   Lasses föreläsning i Vallentunasalen.
0.56.10   Kärleken. Hem och familj. Två fina barn. Berit till Lekis. Barnskötare. Förskolan.
1.03.50   Sex barnbarn, fyra barnbarnsbarn, nio fioler och Rune Mohlin.
1.09.40  Ser framåt. I jättefin form. Liten fågel. 


Zornmärket
Lasse tilldelades det åtråvärda Zornmärket, Svenska ungdomsringens Spelmansmärke i silver med vitsorden "för stilmedvetet spel av låtar efter Viksta-Lasse" 1983. Stolt i hågen tog han sig namnet Bällsta-Lasse och firade framgången med att spela in skivan "Upplandslåtar med Bällsta-Lasse" i Anders Edenborgs studio. Plattan, som kom ut 1984, innehåller inte mindre än 21 personligt och lokalt inspirerade medodier signerade Lasse själv. Eller vad sägs om:
      1. En Riksspelmans vals
      2. Lars gånglåt
      3. Drömmarpolska
      4. Vals på midsommaräng
      5. Skänklåt till hembygden
      6. Lyckopolska
      7. Norrlansresan, vals
      8. Vallentuna Brudmarsch
      9. Flygarpolska
      10. Gräsölåten
      11. Bällsta vallåt
  1. Bällstapolkett
  2. Drillvals
  3. Lassepolska
  4. Vallentunas vals
  5. Klockringarmarsch
  6. Kanariepolska
  7. Vallentuna gånglåt
  8. Tre flickors fals
  9. Folkdansschottis
  10. Vallentuna kvarnpolska 
Om jag inte minns fel, 
så var det den legendariske dragspelaren Gnesta-Kalles hustru som gav ut Lasses skivor på bolaget Koster Musikproduktion AB. Och det stod inte länge på förrän skiva nummer 2 kom 1986. Och den gången spelade Bällsta-Lasse med sin gitarrspelande pappa Sven Widén. God och glad han också. 
"Gammeldans o Låtar från Vallentuna" är titeln med tillägget "Komponerade och spelade av Riksspelman Bällsta-Lasse Widén med spelmän." Båda skivorna finns att köpa på nätet om man googlar och har tur. 
  1. På Vallentunasjön, sångvals
  2. Bällstaschottis
  3. Inkörshambo
  4. Rullepolka
  5. Morgontankar, vals
  6. Bukettsnoa
  7. Festmazurka
  8. Getingsticket,  polka
  9. Oppgårds loge, hambo
  10. Vänskapssnoa
  11. Till Oppgården, sångvals
  1. Bällsta gånglåt
  2. Gräsödimma, vals
  3. Lyckoruspolska
  4. Marsch till Kyrkängen
  5. Häggvalsen
  6. Statarlängan, polska
  7. Vals i solen
  8. Skogsbacken, polska
  9. Sorgehögtid, kyrkmarsch

I flera decennier ledde Bällsta-Lasse dansen kring midsommarstången på kyrkängen i Vallentuna tillsammans med dragspelaren Gunnar Pettersson och Vallentuna folkdanslag. Varje midsommarafton gästade han även midsommardansen på både Väsbygården för de gamla och Vallbostrand för de förståndshandikappade innan han, som sagt, framåt kvällen konserterade hela den grönskande sommaren i kyrkan med kantor Leif Johansson.

Riksspelman Bällsta-Lasse Widén och dragspelaren Gunnar
Pettersson förbereder sig för midsommardansen 
på Kyrkängen.
Foto: Monica Antonsson 1996

Lasse Widén

För att allt detta - och en familj med fru och två barn - skulle fungera krävdes att någon tog på sig den övergripande kontrollen. I Lasses fall är det Berit som i alla år varit kapten på skutan. Eller "Ulla-Bella Sekreterare" som hon själv brukar kalla sig efter ett barnprogram i tv för länge sedan. Berit har troget stått vid Lasses sida i alla år. 

- Hon är mitt allt, säger Lasse och stryker ömt hennes kind. 

Lasse är en riktig romantiker. Han missar aldrig en chans till kärlek och romantik. En gång för länge sedan (1988) när jag bad honom ställa upp på ett matreportage i Södra Roslagen, bjöd han sin Berit på "friargryta". Och så håller det på. Det är bara att gratulera. 

Han må numera vara märkt av sin sjukdom men blicken är densamma och rätt som det är sprätter han till och spelar en trudilutt på fiolen, där vi sitter runt köksbordet på coronaavstånd. 

Berit och Lasse Widén med barnen Klas och Maria.

Lasse Widén dirigerar orkestern. De två mörka
flickorna är från vänster tvillingarna Berit och Barbro.
Lasse är född 1942 i Sankt Görans församling i Stockholm. Familjen, som bestod av föräldrarna Sven och Margareta samt lillasyster Anne-Charlotte Margareta, bodde på Stagneliusvägen 33 i Sankt Görans församling. 

Men allt som oftast bar det iväg ut till Vallentuna där de hade ett sommarställe vid Milles väg nära Vallbostrand i Bällsta. Lasses uppväxt kom därför att präglas av Vallentunasjön, ekan och båtturerna till Oppgården och kompisen, numera historiken Sigge Rahmqvist. Om det berättar Lasse i vårt Magiska Möte. 

Berit och Lasse berättar också om hur de träffades, att de en tid spelade i samma skolorkester. Det visar sig till och med att både Berit och hennes tvillingsyster Barbro, födda 1941 i Storkyrkoförsamlingen, spelade fiol precis som Lasse. Berit utbildade sig till damfrisörska och så småningom blev det dubbelbröllop.

Dubbelbröllop för systrarna Barbro och Berit med varsin älskad man.

Med "gubbarna" på Konsum
Privatbild
Riksspelman Bällsta-Lasse har alltid varit den som ställt upp. Han har spelat av ren och skär glädje för musikens, kärlekens och gemenskapens skull. 

Han har spelat i hur många konstellationer som helst inklusive i Vallentuna Revyns olika spektakel - där som bekant ingen fick betalt. 

Bland de bilder som just nu bjuds är den till vänster när han spelar julmusik med några lokala förmågor i tomtedräkt inne på Konsum. 


I samband med "Vallentuna 800 år" spelade han med Maria Erman på nyckelharpa och Robert Eklöv på dragspel på tåget till Kårsta när kungaparet var ombord.  

När Vallentuna Revyn ställde till med Vallentuna Marknad spelde Bällsta-Lasse med
Rune Mohlin och Gunnar Pettersson
Foto: Thord Stodeus

Med Bosse Eriksson i Mathiasgården 
Foto: Tord Stodeus
Med Elsa-Gun Gustafsons Sol-
och Ministrålar
Foto: Stefan Källstigen


Och med pappa Sven Widén i Anders Edenborgs studio.

Läs gärna flera av mina artiklar om Bällsta-Lasse Widén.
Du hittar dem här



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar