söndag 9 januari 2022

Anki och Anders Nyberger förvandlande fiskaffären till en hudvårdssalong för ökat välbefinnande

Anki och Anders Nyberger
Foto: Monica Antonsson

Anders Nyberger har sina rötter i Vallentuna genom mamma Ingrid Elisabeth Jansson och mormor Ester Elisabeth Gustavsson som båda föddes i Vallentuna 1921 respektive 1893. Pappa Sven Einar Ture Nyberger född 1921 föddes i Kungsholms församling. Föräldrarna gifte sig 1945 och flyttade till Vallentuna när Anders var två och storasyster Gun var sex år gammal. 

Ingrid Jansson, senare Jirstedt gift Nyberger 1923
Foto: Helge Jirstedt
Den här trevliga pratstunden med Anki och Anders Nyberger ägde ju rum i Spanien.  
Jag kunde därför inte be att få fotografera bilder ur deras fotoalbum som jag brukar.

Vallentuna bildarkiv har emellertid den här fina bilden av mamma Ingrid bland hönsen hemma på Fridal som låg vid nuvarande Tunavägen 5. 

Den Allan Jansson på Mörby gård som Anders pratar om i intervjun - och som skulle ha med hans rötter i socknen att göra - har jag inte lyckats hitta. Han var i varje fall inte skriven här. 
Den ende Allan Jansson som fanns här bodde i Rickeby och bytte dessutom efternamn till något helt annat. 
Men det kanske är ett mysterium som Anders kan lösa så småningom.  

Jag har rotat runt lite i kyrkoböckerna för att hitta Anders släkt och se om där finns fler vallentunarötter. Det visar sig att mamma Ingrids anfäder kom från Kårsta, Össeby-Garn, Vada, Rimbo, Gottröra och Närtuna. På sin mammas sida är Anders alltså en riktig Rospigg. 
Läs mer om det här om du vill.  

Reservation för läs- och skrivfel

Lyssna på Anki och Anders!


Förr var det tillåtet att ta sig vilket namn som helst. Hantverkare av olika slag valde ofta att byta namn till något unikt. Och det gjorde man ofta i samband med giftermål eller att man lämnade hembygden för storstaden. Många valde ett namn som påminde om den trakt de kom från. En familj från Sättersta i Sörmland kunde då kalla sig Sätterlund vilket senare blev Zetterlund om man ville snitsa till det. Ättlingar till indelta soldater med soldatnamn som Rasken, Stål eller Hvitlock kunde välja att ta sig farfars soldatnamn för att det lät bättre än Andersson, Karlsson och Persson. Det kan därför vara av intresse att följa ett namn som Nyberger.  

Det visar sig att det var Anders farfar Stefanus i Tyngsjö, Kopparberg, som tog sig namnet Nyberger. Det gjorde även två av hans bröder som emellertid så småningom ändrade namnet till Nyberg. Alla tre skulle annars ha hetat Jonasson eller Magnusson efter fadern Jonas Magnusson (1850-1882). 

Stefanus Nyberger (1883-1965) var alltså ensam i trakten om sitt efternamn. Folkräkningarna och andra källor ger vid handen att namnet ursprungligen kom från en släkt på Gotland. Den spred sig förvisso norrut men jag kan inte se att det finns något samband mellan Stafanus Nyberger och Gotlandssläkten med samma namn. Jag har försökt hitta ett sådant. Läs om det här om du vill. Kanske finns en förklaring att få så småningom.   

Centralvägen, Vallentuna

Centralvägen - Vallentunas första affärsgata med lägenheter i övre planen. I huset t v finns en fiskaffär. På höger sida finns affärerna fr h Arne Anderssons uraffär, dam- och herrfrisör och Vallentuna varuhus. I bakgrunden syns Vallentuna järnvägsstation och järnvägsrestaurangen Flugan
Foto: Thord Stodeus i januari 1970. Vallentuna bildarkiv.

Husen längs Centralvägen byggdes i slutet av 1950-talet. I källaren på gaveln i huset till vänster fanns från början en fiskaffär. Den drevs av Iris och Hilmer Lundin som bodde i Bällsta, närmare bestämt i Lundåker, fastigheten 2:174 som idag har adressen Bällstavägen 95. Dottern Britt bodde på adressen vid sin död 2003. 
Den Simon Anders talar om är åtminstone för mig ett mysterium. Vem var han?

Iris och Hilmer Lundin
Det hör egentligen inte alls hit men kan ju vara intressant ändå. Bilden här intill är hämtad ur boken Sveriges bebyggelse, Landsbygden, Stockholms län III, 1952. Här bodde familjen Lundin. 
Av texten framgår att huset hade tre rum, två hallar och ett kök plus källare med tvättställ. 1942 moderniserades huset och fick såväl el som vatten och avlopp. Till hushållet hörde en häst och två mjölkkor i en särskild ekonomibyggnad. 

Trädgården anlades 1943. Den hade ett växthus och en bänkgård om 200 fönster samt 20 fruktträd. Det var grönsaker och blommor därifrån som så småningom kom att säljas i fiskaffären på Centralvägen. 

I boken "Vallentuna - ung ort i gammal bygd" berättar Brita Heidmark och Margit Ullgren under rubriken "Frukt, grönsaker och blommor".

"Det förekom också att varorna såldes lokalt direkt över disk till olika privatkunder. Det gjorde handlare Lundin i Västra Bällsta, där han hade en mindre trädgård med odling av grönsaker. Han drev dessutom en fisk- och blomsterhandel i centrala Vallentuna, där han sålde produkter över disk från sina egna odlingar."

För mig känns det lite knepigt att texten om Lundin enbart framhåller mannen. Den som syntes var nämligen Iris, en kraftfull kvinna med så kallat skinn på näsan. Det var hon som, såvitt man förstod, skötte ruljansen. Lundina kallades hon.  

***
Anders Nyberger
övertog fiskaffären när den så småningom såldes. Om det berättar han i vårt samtal ovan. Fisk och delikatesser, saluförde han.
När Anders småningom träffade Anki och de blev ett par förvandlades butiken till: 

Vallentuna Hudvårdssalong. 


I maj 1987 var jag där för tidningen Södra Roslagen för att göra någon slags reportage i samband med att Anki med sin specialitet - diatermi - befriade mig från en brun fläck på näsan. 

Hudvård för fysiskt välbefinnande
- Det kan hänga på ett hår

(VALLENTUNA) Vallentuna Hudvårdssalong ägnar sig åt biologisk hud- och kroppsvård. 
Ann-Christin och Lotta Nilsson erbjuder med andra ord vallentunaborna behandlingar för ett ökat välbefinnande. Det kan bland annat innebär att de befriar sina kunder från såväl fläckar som generande hårväxt vilket kan kännas angeläget inför den stundande sommaren. 

Hudvård är sannerligen ingen struntsak. Särskilt inte när det gäller ansiktet. Tvål och vatten torkar ut huden och skyndar på åldrandet. Det fastslår systrarna Ann-Christin och Lotta Nilsson. 
- Det tar flera timmar efter en tvätt med tvål innan balansen i huden återställs. Det är bättre att använda vattenlöslig rengöringsmjölk i stället.

Välgörande behandling
En ansiktsbehandling ger en avslappnad och fräsch känsla och det är meningen. Huden behandlas mot torrhet och dålig blodcirkulation. För den som har problemhy med exempelvis pormaskar kan det bli fråga om så kallad djuprengöring. Huden värms upp så att porerna öppnar sig. Därefter kan plitorna avlägsnas. 
- Låt bli att klämma med fingrarna. Det blir bara ärr då. 

Missprydande hudfläckar
Missprydande hudfläckar är en av branschens specialiteter. Med tränade ögon avgör Ann-Christin och Lotta vad för slagsmärken som kunden vill ta bort. 
- Skulle de se konstiga ut skickar vi dem vidare till läkare, säger Ann-Crstin.

Störst och vanligast är problem med generande hårväxt. Hårstrån tas bort ett efter ett genom att en tunn nål förs ner i hårsäcke. Därefter bränner man bort roten med ström. Helt eller delvis dödas hårsäcken.
- Det är ett väldigt pillgöra så det gäller att ha tålamod, säger Lotta. 

Hårväxt i ansiktet
Det är särskilt kvinnor som har problem med generande hårväxt i ansiktet, på benen och på bröstet. 
Somliga drabbas särskilt hårt. Det finns de som har hår växande i stora tofsar.
Monica Antonsson

Texten är tydligt avklippt innan den var slut. Sånt händer i tidningar när det är utrymmesbrist. Jag minns emellertid att Anki och Lotta berättade om kvinnor som ständigt bär rakapparaten med sig i handväskan. Skulle de råka övernatta hos en man måste de upp och raka sig innan han vaknar. 
Ja, det var annat också men det har jag glömt. Det är trots allt 35 år sedan. 

***
En dryg månad senare ringde bröllopsklockorna för Anki och Anders i Vallentuna kyrka och så småningom kom barnen Sofia och Douglas till världen. 

Anders sadlade om och blev säljare inom livsmedelsbranschen för att småningom starta eget i samma bransch. 

Anki drev Vallentuna Hudvårdssalong i över 40 år. Det var till henne man gick för att fixa fötterna och genom allehanda behandlingar av huden förhöja det allmänna välbefinnandet. 
Så här presenterade hon sig själv sedan hon väl sålt butiken och flyttat till en ny adress: 

Anki Nyberger

Välkommen till en personlig specialist. Jag är auktoriserad hudterapeut med mångårig erfarenhet, har specialkompetens och certifikat i Diatermi och IPL.

Jag har drivit Vallentuna Hudvårdssalong i många år men har nu flyttat till Tellusvägen 43.

Hos mig får du en Ansiktsbehandling som är anpassad efter din huds behov. Du kan även färga dina Fransar och Bryn.

Ser fram emot att få träffa dig. Välkommen!



 
Sommaren 2021 stängde Anki sin salong för gott. Hon och Anders till och med sålde villan på Uthamravägen och flyttade till Vaxholm. Sedan dess har de fått sitt första barnbarn. Och så har de sitt fritidshus i Punta Lara, Nerja, som de allt oftare åker till.  
Det är bara att gratulera!

Anki och Anders Nyberger skördar apelsiner i trädgården i Punta Lara.
Foto: Monica Antonsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar